streda 9. októbra 2013

Keď sa dedinčania v paneláku nudia...


Môj manžel.... keď ho niečo napadne, tak to stojí za to :)
V nedeľu sa rozhodol, že ide na menšiu túru a to nie len tak . Veď vieme... muži dobrovoľne robia len to, čo ich baví. A môj nie je výnimkou. Že by išiel na túru len tak? To nie. Hádajte čo? Rozhodol sa urobiť domáce víno. Trnkové...
Bol naň so svojo sestrou, keďže mne sa veľmi nechcelo. Vraj najlepšie trnky sú v Zbyňove - dedinke blízko nášho mesta, kde má manžel starých rodičov. Je to naozaj krásna dedinka a odporúčam ju navštíviť, rovnako ako všetky dedinky v rajeckej doline. Ale o tom inokedy.

Naše vínko si už pekne začína kvasiť v sklenených demižónoch. A ak by ste aj vy mali takých náruživých turistov - manželov, pridám vám aj recept na naše vínko.

Ku každému vínku, ktoré ideme robiť potrebujeme hlavne vhodnú nádobu. My sme zohnali demižóny. Tento konkrétne je 10 litrový. K tomu korkový uzáver podľa priemeru otvoru demižónu, vínne kvasinky, živnú soľ a sklenenú "fajku".

A teraz ku nášmu konkrétnemu trnkovému vínku.

Ingrediencie :
  • 3 l trniek
  • 2,5 kg kryštálového cukru
  • 6 l vody
  • 2 g živnej soli
  • 2 g vínnych kvasiniek





Umyté a odstopkované trnky trošku v mise popučíme. Takto ich vpravíme do nádoby. Zaleje vlažnou vodou,v ktorej sme rozmiešali cukor. V trošku vody ešte rozmiešame živnú soľ a nalejeme do nádoby s trnkami, cukrom a vodou. Uzavrieme korkovým štupľom, do ktorého sme vložili sklenenú "fajku ". A to tak, že najskôr do vrchnáka urobíme dieru otvárakom na víno a postupne otvor rozširujeme tak, aby sa nám tam "fajka"zmestila. Keď je nádoba uzavretá, do fajky nalejeme trochu vody. Necháme stáť do nasledujúceho dňa. 



A manžel maká... čistí...




Na druhý deň po založení musíme do budúceho vínka dostať vínne kvasinky. Takže si v 1 dcl vody rozmiešame 2 g vínnych kvasiniek (na množstvo 10 l) a nalejeme to do nádoby. Znovu uzavrieme korkovým štupľom, v ktorom je sklenená "fajka". Ale to nie je všetko. Od tohoto dňa nám začína vínko krásne pracovať. Preto odporúčam kúpiť si v najbližšom papiernictve plastelínu, ktorou zakryjete celý štupeľ a prekryjete ňou prechod medzi štupľom a sklenenou nádobou. Ja som túto, esteticky nie veľmi peknú, dekoráciu zakryla  zatiaľ len kuchynskými utierkami. Vy si môžete dať peknú látku, alebo hocičo, čo zakryje farebné abstrakcie z plastelíny ... :)


Tak má naše vínečko už po 1 dni peknú červenkastú farbu. Som zvedavá ako bude ďalej napredovať. 

V jednom článku som sa dočítala, že špecialitou Slovákov sú ovocné vína. Hlavne jablkové a ríbezľové. Ale na severe Slovenska sú tradíciou trnkové vína. Trnky sa nazývali "hroznom chudobných", ktoré si tento prívlastok zaslúžili tým, že sa najviac vyskytovali v severných horských oblastiach, ktoré boli známe svojou chudobou. 
Svojou tmavobordovou farbou a trpkastou chuťou je trnkové víno jedinečný a vzácny nápoj. Najlepšie vraj chutí po 4-5 rokoch od stočenia. Tak my sa toho našeho ešte načakáme. Nevadí... niekedy sa počkať oplatí.

In vino veritas...
( Vo víne je pravda...)

Vaša Dominika



2 komentáre:

  1. veľmi zaujimavé,
    ja som robila síce vínko 1x
    brat ho roby roky.
    Robili sme z hrozna stále ploby popučíme, aby sa šťava uvolnila
    /dokonca ja som uplne odšťavila kvaliným odšťavovačom/
    a zmiešala som to s vodou 1:1
    pridala rozpustený cukor,
    a kysne nám to...........
    teším sa na ostatné fotky z vínečka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem vám Mária, raz určite vyskúšam aj váš recept, otec pestuje doma hrozno, ale nie veľmi veľa, tak mu trošku budúci rok vezmem a vyskúšame ktoré bude lepšie :)
    Určite pribudnú fotečky zo stáčania, plnenia a aj koštovky vínečka. Budeme mať také svoje malé vinobranie :)
    Pekný dník prajem

    OdpovedaťOdstrániť