streda 2. októbra 2013

Zapečený špenát podľa Jamieho Olivera


Dnes pripravoval večeru manžel a musím povedať, že toto bola najlepšia úprava špenátu, akú som jedla. Tento recept je z knihy Moje Velká Británie od Jamieho Olivera, ktorú odo mňa manžel dostal na narodeniny a doteraz si ju nevšímal, aj keď si ju veľmi prial.

Jamieho máme obaja veľmi radi, jeho recepty a varenie je úžasne jednoduché a chuťovo vynikajúce. Veľmi sme sa ním inšpirovali, kým sme túto knihu nemali. A tento recept je rovnako úžasný práve tým, že prináša nie veľmi obľúbené jedlo v novom šate. Naozaj veľmi chutné.

A teraz ten receptík :

  • olivový olej
  • veľká hruda masla
  • hlávka cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 1 stredne veľká rajčina
  • celý muškátový oriešok na postrúhanie
  • 450g mrazeného špenátu
  • 150 ml 18% smotany
  • 50g strúhanky
  • 50g chedaru (my sme dali Eidam)
  • morská soľ a mleté korenie
V rúre si predhrejeme gril na vysoký stupeň. Do kastrólu alebo hlbokej panvice kvapneme olivový olej a postavíme ho na stredný plameň. Pridáme maslo. Cesnak a cibuľu nakrájame na čo najjemnejšie plátky, dáme do kastrólu, smažíme a premiešavame asi 5 minút, kým sa nezačnú ešte zafarbovať. Nakoniec pridáme na jemno nakrájanú rajčinu a postrúhame asi 1/4 muškátového oriešku.

Na strednom plameni povaríme ešte asi 5 minút, pridáme špenát, trochu vody a smotanu. Prikryjeme a pozvoľna dusíme 5 minút za občasného miešania. Keď to pekne zhustne, presunieme špenát do ohňovzdornej formy.

Posypeme strúhankou a postrúhaným syrom, vložíme pod gril a necháme 5-8 minút bublať, kým to nebude krásne zapečené...


Takto to vyzeralo po premiestnení z panvice do formy na zapečenie...



My s manželom sme si chceli chuť vyšperkovať ešte čerstvými chilli papričkami... a teda, štipľavé my ľúbime, ale toto bolo aj na nás už dosť. Synovi sme nožíkom oddelili trojuholníček bez chilli, že aby aj on papal. Ale teda, tá sila chilli nasiakla aj do šťavy, takže jeho kúsok by nebol pre jeho jazýček. Pochutnali si na ňom mamina s tatinom. A nabudúce už budeme s chillinkami opatrnejší.


A takto vyzerala tá nádhera po dopečení. Vidno tam aj oddelený kúsok pre syna.

Verím, že ak tento receptík vyskúšate, bude vám chutiť. Určite dajte vedieť ako sa podaril. Budem sa tešiť a prajem vám DOBRÚ CHUŤ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára